Počítač se najednou sám od sebe restartuje. A tento jev se opakuje v náhodných intervalech. Co s tím?Vě většině případů se jedná o hardwarou chybu, nejčaštěji chybu paměťového modulu nebo harddisku a v několika procentech o chybu základní desky.Pokud se jedná o chybu paměťového modulu končí většinou samovolný restart modrou obrazovkou, na které je zobrazen kód chyby a další informace.

Jestliže se jedná o chybu pevného disku(harddisku) potom se ve většině případů počítač pouze restartuje a znovu nabíhá operační systém. Modrá obrazovka se nezobrazuje a někdy může být slyšet slabé cvakání, které signalizuje mechanickou poruchu disku.
Jako první krok navrhuje otestovat operační paměť např. programem „Memtest86“, který si můžete bezplatně stáhnout zde, nebo přímo na domovských stránkách. Program je dostupný ve dvou variantách, a to ve verzi pro DOS a verzi pro Windows.
Oba jsou funkčně stejné a liší se pouze podporou různých platforem. Osobně používám verzi pro DOS, která mi subjektivně zobrazuje více informací.
Někde může pomoci modul, který hlásí chyby, přesunout do jiného paměťového slotu.

Jestliže ani program Memtes86 neodhalí chybu, potom je nutné sáhnout po nějakém programu, který dokáže otestovat základní desku, čili motherboard. Bohužel většina kvalitních programů není volně dostupná a tak nezbývá, než sáhnout po sharewarových verzích. Ale o tom příště.