LCD monitory jsou v dnešní době již samozřejmou součástí kvalitní počítačové sestavy. Úspora místa, menší spotřeba a nebo pivot (možnost otočení monitoru např. o 90o) jsou velkými přednostmi. Vše funguje k naší spokojenosti, když náhle zjistíme, že jsou na ploše monitoru vidět otisky prstů nebo šedivé šmouhy. Co s tím?

Zaprvé je nutné si uvědomit, že moderní LCD displaye nesnáší chemické prostředky, které mohou narušit jejich povrch. Nedejte na různé rady typu:“Vem na to líh nebo francovku a je to čisté“. Raději nezkoušejte ani speciální prostředky na čištění skleněných povrchů starších CRT monitorů. Doporučuji také nepoužívat různé čistící ubrousky. Sice vyčistí různé otisky prstů, ale zanechají po sobě šedivé šmouhy, které kazí dobrý dojem z monitoru a při bočním pohledu i vlastní obraz. Jednou z možností je koupit speciální přípravek na čištění LCD monitorů, který bývá dodáván většinou včetně šikovné houbičky nebo mikroutěrky. Tyto přípravky nejsou agresivní a nezanechávají žádné šmouhy a přitom velmi dobře a bez zbytečného tlaku zbaví obrazovku přebytečných otisků prstů a jiných nečistot.

Další možností jak vyčistit LCD monitor je tato jednoduchá rada. Do vlažné vody přidejte trochu prostředku na mytí nádobí. Do takto vyrobeného roztoku namočte utěrku z mikrovlákna a důkladně ji vyždímejte. Utěrkou setřete nečistoty z povrchu obrazovky. Pozor!!! Nevyvíjte velký tlak v jednom místě, např. tlak jedním prstem na stejné místo. Tento může způsobit chybu pixelů a poškození LCD displaye. Pro dokončení procedury čištění použijte papírový kapesník nebo jemnou papírovou utěrku a jemně setřete display. Tím se vyhnete šedivým šmouhám a pruhům.

Zdroj: Časopis CHIP 3/07