V současné době jsou k dispozici některé programy pro vypalování CD/CD-RW a DVD zdarma. Jeden z nich, který vyniká především schopností vypalovat filmová DVD, Vám chceme nyní představit.

Mezi hlavní přednosti tohoto programu patří právě vypalování filmových DVD, ovládací menu v češtině a fakt, že není třeba program instalovat. Díky posledně jmenované vlastnosti, je možné program nahrát na flashdisk a přenášet jej dle potřeby. Taktéž je možné program využít pro záchranná CD nebo USB a tím vypálit a zálohovat cenná data.
Kromě filmových DVD umí Infrarecorder vypalovat také datové formáty CD nebo DVD, hudební CD včetně mp3 a jiných komprimovaných formátů. Dále vypaluje ISO obrazy datových médií a samozřejmostí je mazání přepisovatelných disků. Další informace můžete získat přímo na domovské stránce tohoto programu, a to http://infrarecorder.sourceforge.net, bohužel v anglickém jazyce.

Pokud zvolíte instalaci programu, potom Vás průvodce provede velmi krátkou instalací a samozřejmě v české jazyce. Čeština je nastavena automaticky i při prvním spuštění programu.
Jestliže se rozhodnete, že nebudete program instalovat, ale jenom spouštět např. z flashdisku, potom pro první spuštění klikněte na soubor InfraRecorder.exe, který je v rootu adresáře rozbaleného programu.
V rootu najdete ještě jeden spustitelný soubor irExpress.exe, který zastupuje snadnější ovladání a je adekvátní alternativou k např. Nero StartSmart. Nejdříve však spusťte prvně jmenovaný soubor, abyste mohli nastavit české prostředí pomocí volby Option a Language.

Program se opravdu povedl a má jednoduché, intuitivní prostředí.

V horní části je okno průzkumníka a v dolní části okno projektu, který požadujete vypálit. Samozřejmostí je možnost daný projekt uložit a vrátit se k němu později. V horní části jsou jednoduché ikony, které zastupují nejdůležitější funkce programu, včetně odkazu na smazaní přepisovatelného média. Po kliknutí na ikonu vypálení projektu si můžete zvolit vypalovací mechaniku (v případě, že máte v počítače 2 a více vypalovacích mechanik). Program podporuje i následnou kontrolu dat po vypálení a overburning. Dále si v dialogu pálení můžete zvolit rychlost a typ vypalování. Po nastavení všech parametrů, které požadujete, se začne provádět vytváření obrazu. To u DVD trvá cca. 1,5 min. (v závislosti na rychlosti počítače) a nakonec začne z vytvořeného obrazu samotné vypalování.
Vypálení DVD proběhlo bez problémů a filmové DVD je čitelné ve všech mechanikách i stolním DVD přehrávači.

Infrarecorder sice nedosahuje kvalit komerčních progamů jako Nero nebo WinOnCD, ale naopak vyniká mezi OpenSource a Freeware programy svou jednoduchostí, možnostmi nastavení a českým prostředím. Doporučuji k vyzkoušení!

Infrarecorder si můžete stáhnout zde 

Domovská stránka programu http://infrarecorder.sourceforge.net