• Čínská společnost ByteDance musí do devíti měsíců prodat TikTok
  • Jinak podle nového zákona hrozí jeho zákaz ve Spojených státech
  • Provozovatel platformy se chce bránit u soudu
Sociální síť TikTok

Sociální síť TikTok, ilustrační | foto: The Sun

Jen týden stačil americkým zákonodárcům, aby schválili zákon, který může zásadním způsobem ovlivnit fungování sociální sítě TikTok ve Spojených státech. Americkým úřadům už dlouho leží platforma, kterou vlastní čínská společnost ByteDance v žaludku. Viní ji ze sběru uživatelských dat a jejich odesílání do Číny. Informoval o tom server GSMarena.

TikToku hrozí kompletní zákaz

Zákon, který již podepsal americký prezident Joe Biden, dává společnosti ByteDance pouze dvě možnosti. Buď může do devíti měsíců odprodat TikTok americké společnosti, což může americký prezident prodloužit na dvanáct, pokud dojde k pokroku, nebo čelit kompletnímu zákazu platformy na území Spojených států.

Ani jedna z těchto možností se ji příliš nezamlouvá. V oficiálním vyjádření, které TikTok zveřejnil na sociální síti X, označila zákaz za protiústavní a hodlá se proti němu bránit u soudu. „Faktem je, že jsme investovali miliardy dolarů, abychom udrželi data v USA v bezpečí a naši platformu bez vnějšího vlivu a manipulace. Tento zákaz by zdevastoval sedm milionů podniků a umlčel 170 milionů Američanů,“ brání se obvinění ze zneužívání dat svých uživatelů.

Sociální síť TikTok

Sociální síť TikTok, ilustrační | foto: Unsplash


Čtěte také: Vznikla sociální síť TikTok Notes. Podobá se až nápadně Instagramu


Hrozí dominový efekt

TikTok je jednou z největších a nejrychleji rostoucích sociálních sítí na světě. Aktuálně se může pochlubit více než jednou miliardou uživatelů. Ztráta více než 170 milionů aktivních uživatelů v USA by sice jeho existenci pravděpodobně neohrozila, ale mohla by citelně ohrozit jeho příjmy. TikTok je přitom první aplikace, které se podařilo dosáhnout útraty v aplikaci ve výši 10 miliard dolarů.

Současně existuje reálná možnost, že se americkým zákazem inspirují i další státy. Loni v březnu před TikTokem uživatele varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který ho kvůli množství sbíraných dat a nakládání s nimi označil za bezpečnostní hrozbu.