• Apple se roky spoléhá na uzavřený ekosystém
  • Díky nové legislativě EU se chystají velké změny
  • Na iPhonech již brzy instalace aplikací třetích stran
AppStore

Apple App Store | ilustrační foto

Apple již brzy čekají radikální změny. Ty má na svědomí aktuální legislativní úprava, která dosavadní monopol kalifornské značky citelně omezuje. Zákonodárci EU totiž loni v létě schválili Zákon o digitálních trzích DMA (Digital Market Act – pozn. redakce) spolu se Zákonem o digitálních službách DSA (Digital Service Act).

Apple nesouhlasí

Velkých hráčů na trhu jako je právě kalifornský Apple se to dotkne zcela zásadním způsobem. Podnik je totiž na základě této legislativy a s ohledem na výši ročního obratu včetně celkového počtu platforem vnímán jako „Gatekeeper“.

Touto cestou na ně EU vyvíjí tlak, aby se na evropském trhu pohybovali v mantinelech, jež vymezuje zákon a nikoliv naopak. Korporáty, které nové nařízení poruší, čeká mastná pokuta ve výši až 10 % celosvětového ročního obratu.

Co je noční můrou pro firmy, je splněným snem pro vývojáře a uživatele. Za této konstelace se totiž jako největší benefit jeví možnost instalace aplikací třetích stran, což je něco (legální cestou) ve světě Applu dosud nevídaného, informuje Gizchina.

Apple iPhone 14 Pro recenze

Nejnovější systém iOS 16 v podání iPhonu 14 Pro | foto: vlastní


Čtěte také: Hackeři mohli zneužít chytrý reproduktor od Googlu k odposlouchávání


Obchody třetích stran už letos

Ten se sice brání, kroutí a předkládá statistiky zranitelnosti, jež kvůli otevření ekosystému údajně citelně nabydou na významu, ale jak se zdá nakonec mu to stejně nebude nic platné. Ze zákulisí se ozývají hlasy, že se z toho bude chtít Apple nějak zázračně vysekat a celý proces prodlužovat, jenže ničeho dalšího nejspíš nedosáhne.

Ono to v konečném důsledku nemusí být tak tragické. Z nedávného průzkumu vyplývá, že až 80 % vývojářů plánuje figurovat pouze v jablečném App Store a fungovat na stejných principech jako doposud, čili uživatel je bude stejně stahovat odtamtud.

Může se vám líbit