• Detekce nehody u iPhonu 14 naplno ukázala svou stinnou stránku
  • Jako život ohrožující situaci vyhodnocuje i zabrzdění na lyžích
  • Záchranné složky obdrží planý poplach i několikrát za den
iPhone 14 umí detekovat nehodu

iPhone 14 umí detekovat nehodu a přivolat pomoc | foto: Apple

Apple s příchodem nejaktuálnější řady iPhonů a hodinek Apple Watch uvedl do provozu inovativní systém, jenž má za cíl detekovat vážnou autonehodu a co nejvíce vám v nepříjemné situaci vypomoct. Úlohu přivolání pomoci zvládá víceméně na výbornou, horší je to však se samotnou detekcí, která mnohdy neproběhne když by měla, nebo proběhne když by neměla.

To ve finále může způsobit naprosto zbytečný výjezd záchranných složek. Faktem taktéž zůstává, že iPhone čtrnácté řady může mylně detekovat autonehodu, aniž byste se nacházeli v motorovém vozidle. Na jeden z nejkritičtějších případů tohoto typu se podíváme v dnešním článku.

Brzdění na lyžích je v očích iPhonu 14 vážná nehoda

Zpravodaj The Colorado Sun popisuje zmatečnou situaci lyžařského městečka v oblasti Summit County ve Spojených Státech. Místní dispečink tísňové linky za jediný den obdržel 71 upozornění ohledně vážné nehody. Nakonec se ukázalo, že se žádná nehoda neodehrála a u všech těchto případů šlo čistě o planý poplach.

Zmatek způsobily iPhony 14 místních lyžařů, které obyčejné zabrzdění na sjezdovce omylem vyhodnotily jako život ohrožující situaci a bez vědomí majitelů automaticky kontaktovaly záchranné složky. Ty se sice následně pokusily opětovně zavolat lyžařům, aby se přesvědčily o vážnosti problému, ti však zpravidla telefonát nepřijímali, a tak nezbývala jiná možnost, než vyslat na místo sanitní vozy.

iPhone 14 Pro v Apple Store

iPhone 14 Pro v Apple Store | foto: Mint


Čtěte také: Nový iPhone 14 poprvé v Česku detekoval nehodu a automaticky přivolal pomoc


Rozšířený problém je momentálně v řešení

Summit County pak není jedinou oblastí bojující s tímto problémem. Dispečinky z Grand County a Pitkin County taktéž každodenně vyřizují přes 20 poplašných upozornění.

Šerif Brett Schroetlin se ale nechal slyšet, že vedení Applu na jejich stížnost zareagovalo a přislíbilo brzký příchod updatu, který automatické detekci nehody u iPhonu 14 navždy stanoví rozdíl mezi smrtelnou nehodou a lyžováním.