Jednou z možností, proč se nepříjemné zvuky z pevného disku ozývají, je možnost poruchy pevného disku. V té chvíli nezbývá nic jiného, než tento disk reklamovat. Než se pustíte do reklamace, vyzkoušejte naše tipy.
  • Zkontrolujte konektor nápajení harddisku (též zvaný „molex“), zda pevně sedí v koncovce a nemá vůli. Tzn. že jde vytáhnout ze zdířky za použití mírné síly. Pokud zjistíte, že má konektor vůli, zkuste do harddisku zapojit jiný a poté otestovat, zda nepříjemné cvakání zmizelo. Přepojení napájecího konektoru i samotnou kontrolu, provádějte vždy při vypnutém počítači
  • Další možnou příčinou nepříjemných zvůků, které disk vydává, může být napájecí zdroj s nedostatečným výkonem. V tomto případě, doporučuji stávající zdroj vyměnit za výkonnější a nebo alespoň tento vyzkoušet. Je ověřeno, že v 50% případů výměna zdroje pomohla.
  • Poslední možností je porucha pevného disku. V tomto případě doporučuji pevný disk před reklamací otestovat programem od výrobce tohoto disku. Testovací program si můžete stáhnout na níže uvedených odkazech pro daného výrobce. Test disku Vám může poruchu disku potvrdit a nebo také vyvrátit. V každém případě se tyto testy používají i při reklamačním řízení u Vašeho prodejce nebo dodavatele. A to Vám usnadní i následnou komunikaci při reklamačním řízení.
Testovací utilita pro HDD Seagate a Maxtor
Testovací utilita pro HDD Western Digital
Testovací utilita pro HDD Hitachi