Téměř každý uživatel, který s počítači pracuje již několik let, se setkal s hlášením o vadných sektorech pevného disku. Pevný disk je mechanické zařízení a jako u každého mechanického zařízení, dochází u něj k opotřebování. Co  s tím?

Každý výrobce softwaru, potažmo operačního systému, doporučuje preventivně spouštět SCANDISK, který zkontroluje pevný disk na poškozená data a vadné sektory. Tento nástroj je součástí každého operačního systému Windows. V případě LINUXu a dalších OS, se jedná samozřejmě o jiný nástroj. Někdo může namítnout, že je možné využít i softwaru druhých stran. Je řada programů, které umožňují monitoring pevných disků, hlídají teplotu disku, kontrolují spolehlivost disku pomocí funkce SMART. Tato funkce umožňuje také včas detekovat potencionální riziko poškození disku či právě výskytu vadných sektorů. Vraťme se ale nyní k programu SCANDISK, který je součastí operačního systému Windows již od verze W9x. Tato utilita nejen že dokáže odhalit vadné sektory a poškozené soubory, ale zároveň dokáže některé obnovit a nebo označit, takže operačné systém po té neprovádí ukládání dat na tato inkriminovaná místa a tím předchází ztátě dat. Je pravdou, že pokud se na disku objeví vadné sektory, je zcela na místě, uvažovat o koupi nového disku a starý disk nechat spíše pro nedůležitá data nebo jako přenosné médium. Vadné sektory se totiž ve většině případů množí a riziko ztráty dat zvětšuje.

Pokud objevíte vadné sektory, proveďte ihned SCANDISK a zaškrtněte volbu opravit sektory viz. obrázek níže.

 

Poté doporučuji co nejdříve zkopírovat data na nový disk a starý disk zformátovat. Jeho další využití nechám na zvážení každého uživatele. Kromě integrovaného programu SCANDISK je možné použít i další programy pro opravu vadných sektorů. Tyto programy však mají stejný efekt jako uváděný SCANDISK, jen s tím rozdílem, že někdy dokáží opravít více sektorů a tím docílit menší ztráty dat. Jako příklad mohu uvést freewarový program CHECKDISK, který je možné stáhnout zde .

Domovská stránka programu http://www.paehl.de/home.htm