Toužíte po novém monitoru a nevíte který si vybrat? Na serveru pctuning.cz Vám poradí. Čtěte dále.

Každý kdo ještě nemá LCD monitor, jistě pošilhává po nových typech a recenzích a těší se, až si svůj nový monitor přinese domů. Výrobci se snaží aby uspokojili každého zájmce a ten, se v té velkolepé nabídce může zcela ztratit.
Na co tedy dbát při výběru toho správného monitoru ? Možná se budete divit, ale většina kupujících řadí na první příčku při rozhodování dobu odezvy panelu. Ano, doba odezvy určuje účel použití LCD. Čili čím kratší doba odezvy LCD panelu, tím více je vhodný pro náročné hry a sledování filmů. Opačně je spíše určen pro kancelářské využití a nenáročné aplikace. Ale pozor!
Nejen odezva je předností panelu. Také záleží na úhlech pozorovatelnosti, věrného barevného podání, dobrého celoplošného podsvětlení atd. Je to tak. Může se Vám stát, že si přinesete domů nový monitor se skvělou odezvou, ale panel bude špatně podsvětlený. Ptáte se proč? Bohužel se v dnešní době firmy snaží ušetřit kde se dá, a tak tomu není jinak ani u monitorů. Ty nejlevnější jsou podsvíceny pouze dvěmi trubicemi. Střední třída má pak čtyři trubice a vyšší třída 6 a více trubic. Rozdíl je patrný nejen v kvalitě podsvícení, ale také v životnosti podsvícení. Jestliže máte pouze dvě trubice, je logické, že tyto trubice musí vyzařovat větší světelný výkon než trubice čtyři. Tím se zkracuje životnost nejen trubic, ale i monitoru.

To ale není zdaleka všechno, o čem by se dalo psát. Podrobně LCD monitory popíšu v budoucím článku „LCD? Který je ten pravý?“

Na serveru pctuning.cz vyšel článek, kde se dozvíte metody testování LCD panelů, některé z jejich parametrů a také vysvětlení některých pojmů. Určitě stojí za to, a číst můžete zde.